Test: Tesla Tablet L8 (Video) - Benchmark


Jedan od dva nova Tesla tableta koja ćemo vam predstaviti na Benchmark sajtu nosi oznaku L8. Ovom prilikom se bavimo uređajem koji poseduje Android 6.0 Marshmallow operativni sistem, ekran dijagonale 8 inča i MediaTek Quad core procesor, i kao takav može biti veoma zanimljiv širokom krugu kupaca, posebno kada u računicu ubacimo izuzetno povoljnu cenu...
Tesla Tablet L8

Dragoljub Radovanović

Od trenutka kada je nastao Tesla brend pre nešto više od dve godine, pa do današnjeg dana, Comtrade je na tržište plasirao veliki broj uređaja - telefona, televizora, kao i tipa uređaja sa kojim je cela priča započeta - tableta. Najnoviji dodatak Tesla porodici jeste Tesla Tablet L8 model koji po navodima kompanije ima ambiciju da korisnicima ponudi "Dobru priču od 8 inča". Benchmark se pozabavio ovim modelom kako bi svojim čitaocima pružio nešto više detalja i bolji uvid u priču koja stoji iza tableta L8. Krenimo od osnovnih stvari.


Dizajn

Tesla Tablet L8 stiže u pakovanju koje je karakteristično za ovaj brend, kutija u stilu knjige sa koricom koju drži magnet. Kombinacije boja kutije se menjanju sa svakom iteracijom Tesla tableta, za L8 je tu miks naranžaste i bele boje. Sadržina podrazumeva 5V 2A punjač, microUSB kabl i korisničko uputstvo.
Izgled tableta je jednostavan, njegovi ćoškovi imaju veće zaobljenje, a ivice oko ekrana nisu previše široke, što znači da zadržava solidne sveukupne dimenzije. Prednja strana je u beloj varijanti, dok je poleđina srebrna. Takođe, kvalitet izrade je na solidnom nivou, a utisak poboljšava prisustvo metalne ploće na poleđini.

Hardver

U pitanju je tablet iz niže cenovne kategorije, tako da što se tiče komponenti nema nekih preteranih iznenađenja. Tesla Tablet L8 pokreće MediaTek 8163 čipset, koji podrazumeva Quad Core Cortex A53 procesor na 1.3GHz i Mali-T720 MP2 grafiku.
Količina radne memorije nije baš tako sjajna, u pitanju je 1GB RAM-a, što neće biti idealna količina za potpuno neometano Android iskustvo. Skladišna memorija iznosi 16GB, a kao i obično, moguće je proširenje skladišta microSD karticom. Kapacitet baterije Tesla L8 modela je 4000mAh.


Softver

Tesla Tablet L8 dolazi sa Android 6.0 Marshmallow verzijom, što znači da je sa softverske strane relativno svež, obzirom da je to verzija odmah iza najnovije Nougat 7.0. Interesantna stvar jeste korisnički interfejs koji se vrlo malo razlikuje od čistog Stock interfejsa, a uz sve to prisutan je minimalan broj aplikacija, tako da korisnik dobija čist i nenatrpan sistem.

Ikonice su detalj koji se razlikuje u odnosu na AOSP Stock interfejs, one su nešto kvadratnijeg oblika i imaju malo šareniju podlogu. Osim toga, drugih izmena po pitanju interfejsa nema, dok sa druge strane Tesla uključuje par preinstaliranih apliakacija, konkretno Telegraf, Daljinac aplikaciju za praćenje TV kanala, kao i SwiftKey tastaturu.

Zaključak

Comtrade nastavlja sa ponudom tableta na kakvu smo navikli u prošlosti sa prethodnim modelima, tako da nema preteranih iznenađenja sa modelom L8. U pitanju je tablet sa korektnom izradom, privlačnom dijagonalom od 8 inča, Marshmallow Androidom sa čistim interfejsom i solidnim performansama. U nedostatke možemo ubrojati 1GB radne memorije i pomalo hladan prikaz ekrana. U krajnjem slučaju kupac je taj koji odlučuje o tome da li je ovaj tablet podoban za njegove potrebe, da li je ovaj model dovoljan za njegov način korišćenja i da li je L8 "Dobra priča od 8 inča" kako Comtrade navodi na Tesla sajtu.

Izvor: Benchmark