Test: Tesla Tablet L7.1 3G

https://sites.google.com/site/nenadc1/test-tesla-tablet-l7-1-3g/048365411a68d29c99fde47a59e82222.jpg

Drugi tablet koji je Comtrade uvrstio u ponudu Tesla uređaja dolazi sa vrlo korisnom odlikom - Dual SIM podrškom. Baš kao i Tesla tablet L8 model, poseduje Marshmallow 6.0 verziju Androida, četvorojezgarni procesor na 1.3GHz i 1GB radne memorije...
Tesla Tablet L7.1 3G

Dragoljub Radovanović

Sada ćemo se pozabaviti još jednim novim tabletom, manjim Tesla Tablet L7.1 3G modelom. Kao što možete zaključiti iz imena ovog tableta, prisutna je 3G podrška, što znači da je omogućeno ubacivanje kartice kako bi dobili pristup mobilnom internetu. Još interesantnija stvar je to da nije reč samo o jednom slotu za kartice, već o dva slota, tako da ima DualSIM podršku. Mobilni internet koji je omogućen nudi 3G brzine, konkretno maksimalni download do 21.6 Mbps i upload do 5.76 Mbps. Pogledajmo šta je sve to što Tesla Tablet L7.1 3G ima da ponudi korisnicima.

Dizajn

Pakovanje tableta je slično kao kod Tesla Tablet L8 modela, tačnije dosledno je tradiciji koju Comtrade praktikuje za ovaj tip uređaja. Boje koje su odabrane za kutiju su tamno plava i bela, otvara se kao korice knjige i osigurana je magnetom koji drži pakovanje zatvorenim. U unutrašnjosti kutije zatičemo sledeće elemente - punjač jačine 5V 2A, microUSB kabl i korisničko uputstvo.


Kad je u pitanju dizajn tableta, primećujemo da je identičan kao kod Tesla Tablet L8 modela, samo u manjim dimenzijama. Jednostavnog je izgleda sa zaobljenim ćoškovima i relativno uzanim ivicama oko ekrana, tako da je reč o kompaktnom uređaju. Boje u kojima Tesla Tablet L7.1 3G dolazi su bela i crna, naš primerak je u beloj varijanti, koja podrazumeva da je tablet napred beo, a pozadi poseduje srebrnu metalnu ploču. Pozadi su i dve plastične površine, gornja se uklanja i pruža pristup slotovima za Sim kartice i microSD slotu.

Hardver

Kako je reč o cenovno pristupačnijem tabletu, baš kao što je to slučaj i kod Tesla Tablet L8 modela, specifikacije nisu previše napredne i slične su pomenutom. Tu je pre svega čipset koji je uporediv sa MediaTek 8163 iz L8 modela, ovde je reč o varijanti koja podržava 3G vezu, pa je u pitanju MediaTek MT8321. 

https://sites.google.com/site/nenadc1/test-tesla-tablet-l7-1-3g/tesla_tablet_l7.1_3g_2_s.jpg

Oba pomenuta čipseta nude slične performanse kada je procesorska snaga u pitanju, i oba donose četvorojezgarni Cortex A53 procesor na 1.3GHz. Razlikuju se po pitanju grafičkog čipa, L8 tablet ipak ima malo jači GPU, Mali-T720 MP2, naspram Mali-400 čipa unutar L7.1 3G modela. Količina radne memorije nije pohvalna, svega 1GB RAM-a, dok skladišna memorija nije loša i nudi 16GB prostora, koje je moguće proširiti microSD karticom. Kapacitet baterije je manji u odnosu na L8 tablet, 3000 mAh naspram 4000 mAh.

Softver

Tesla Tablet L7.1 3G opremljen je Marshmallow 6.0 verzijom Androida, baš kao što je to slučaj i kod Tesla Tablet L8 modela. Tradicionalno za Tesla uređaje, korisnički interfejs vrlo malo odudara od originalnog Google dizajna, poznatiji kao Stock interfejs. To znači da korisnik dobija čisto iskustvo bez preteranih modifikacija, dodataka, i svakakvih aplikacija.

Comtrade je prilikom prilagođavanja ROM-a Tesla Tablet L7.1 3G modela izmenio dizajn ikonica u Docku i unutar fioke sa aplikacijama, one su sada nešto kvadratnijeg oblika i šarenije su. Takođe, srećemo nešto manji broj preinstaliranih aplikacija, recimo korisnik dobija SwiftKey tastaturu umesto standardne varijante, tu je Dailjinac aplikacija za gledanje TV kanala, a takođe tu je i Telegraf aplikacija za vesti.

Prednosti

- 3G veza
- DualSIM podrška
- Čist Android Marshmallow 6.0 interfejs
- Pristojna izrada sa metalnom pločom na poleđini

Mane

- Nešto topliji prikaz ekrana nego što bismo voleli
- 1GB RAM-a

Izvor: Benchmark