Softver‎ > ‎

Zaposleni u Microsoft-u objašnjava zašto je odustao od Windows Phone-a u korist Androida

posted Jan 18, 2017, 6:24 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Jan 22, 2017, 1:44 PM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/2902a374b848b59c9bc0b78afba98818.jpg
Adharš Kanan, naučnik koji radi u Microsoft-u i veliki fan Windows Phone platforme, odlučio je da se konačno prebaci na Android, objašnjavajući u opširnom upisu na blogu zašto je tranzicija za njega bila jedino rešenje. Konkretno, Kanan se vraća u dane kada je Apple predstavio iPhone telefon, ističući da on ne misli da su imali revolucionarnu ideju već revolucionarni proizvod.

Ekosistem koji su kreirali je znatno važniji od samog telefona. Dolazak iPhone telefona je imao veliki uticaj i na Windows telefone, jer je Microsoft u to vreme radio punom parom na objavi džepnog računara koji bi bio važan deo naših života. Međutim, softverski gigant je morao da se prilagodi novom tržištu koje je započeo iPhone, pa su objavili Windows Phone sa svojim korisničkim interfejsom. Kanan kaže da je Microsoft izgubio tlo u mobilnoj industriji uglavnom zbog developera, jer oni nisu verovali da mogu da naprave dovoljno novca ukoliko budu investirali u Windows Phone ekosistem.

Adharš nastavlja da hvali neke funkcije WP platforme kao što je Cortana, ali poručuje da je morao da se prebaci na Android iz jednostavnog razloga - aplikacije. Windows Phone platforma pati od nedostatka aplikacija uprkos Microsoft-ovim investicijama u univerzalne aplikacije, a developeri i dalje ne mogu da nađu dobar razlog da investiraju u platformu.

Izvor: Softpedia