Softver‎ > ‎

Kaspersky navodno kreirao malware kako bi obmanuo konkurenciju

posted Aug 16, 2015, 5:24 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 16, 2015, 5:24 AM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/03bfe37c305f6d02c7bc9af0e174a867.jpg

Kasperski je, prema navodima, kreirao sopstveni malware kako bi konkurentski softver naveo da obeleži i u karantin stavlja bitne fajlove na korisničkim računarima. Izveštaj dolazi direktno od Rojtersa, što mu daje određeni kredibilitet.

Malware, koji je Kaspersky kreirao, ubacivao bi maliciozne bitove kodova u bitne fajlove na korisničkim računarima, kao što su .ini fajlovi za bitne uređaje (štampači, skeneri i drugo). Anti-malware bi ove fajlove registrovao kao lažno pozitivne, stavljao bi ih u karantin ili bi brisao korisničke bitne fajlove. Prema navodima, Jevgenij Kasperski - suosnivač Kaspersky Laba, je ovaj malware kreirao kao napad na konkurenciju poznate softverske kompanije, s obzirom da je smatrao da je njegova konkurecija kopirala anti-virus sistem njegove kompanije, umesto da kreira sopstveni.

Moskovska firma je u međuvremenu odbacila ove navode, a zvaničnik kompanije Kaspersky je istakao: "Naša kompanija nikada nije sprovodila nikakvu tajnu kampanju kako bi obmanjivala konkurenciju u kreiranju lažno pozitivnog malwarea. Takve poteze smatramo neetičnim, nemoralnim a i njihova legalnost je pod znakom pitanja."

Pomenute informacije o kompaniji Kaspersky su plasirala dva bivša zaposlena ove kompanije, koji tvrde da su ovi napadi bili aktuelni više od 10 godina, a da je udarni period bio između 2009. i 2013. godine.


Izvor: TweakTown