Softver‎ > ‎

Firefox će uskoro moći da koristi Chrome ekstenzije

posted Aug 23, 2015, 2:30 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 23, 2015, 2:30 AM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/dfbab3da84d5c11e7b145fbd6eb779a4.jpg

Dodatne funkcije koje mogu da se ubacuju u Google Chrome browser, kao što su password manageri, ad blockeri i drugo, zovu se ekstenzije. Mozilla ih u Firefox browseru naziva add-ons i predstavljaju jednu od funkcija koje su Firefox načinile popularnim zbog količine prilagođavanja i funkcija koje browser donosi. Sada izgleda da je Mozilla odlučila da počne da prihvata ekstenzije slične onima koje koriste Chrome i Opera. 

Prema navodima Mozille, kompanija se za ovaj potez odlučila jer će razvoj ekstenzija na više različitih browsera biti lakši za developere, naspram razvoja istih alata uz korišćenje različitih tehnika. "Voleli bismo da add-on razvoj bude više kao Web razvoj: isti kod bi trebalo da se koristi za više browsera, sa podešenim standardima i uz komprehensivnu dokumentaciju dostupnu od strane različitih vendora", istakao je Kev Nidam ispred Mozille.

Ovo znači da će developeri morati samo malo da preprave svoje kodove kako bi njihove ekstenzije bile pogodne za Firefox. Mozilla se nada i da će uz pomoć WebExtensions API-ja smanjiti vreme potrebno za pregled ekstenzija, pre nego što se one odobre, te da će se ovaj proces svesti na pet dana. Stoga ne bi trebalo da budemo iznenađeni ukoliko počenemo da viđamo više Chrome i Opera ekstenzija u Firefoxu u narednom periodu.

Izvor: Ubergizmo