Softver‎ > ‎

Bivši Mozilla inženjer: vaš antivirus je otrov, uklonite ga

posted Jan 28, 2017, 3:52 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Jan 28, 2017, 3:53 AM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/3bcf7c94367a4d45db27ca9c103ef278.jpg
Ukoliko trenutno koristite neki third-party antivirus na vašem računaru, onda možda treba da razmotrite opciju da ga skroz uklonite. Ukoliko razmatre kupovinu nekog, nemojte, jer su antivirusi otrov za ekosistem vašeg softvera. Ili je barem to ono što Robert O'Kalahan, bivši inženjer kompanije Mozilla, u upisu na svom blogu poručuje.

"Proizvođači antivirus softvera su grozni, ne kupujte antivirus softver i izbacite ga ukoliko ga već imate" rekao je on na početku upisa. Konkretno, Robert poručuje da sva antivirus rešenja više štete sistemu jer mogu da kreiraju dodatne bezbednosne propuste koji mogu biti iskorišćeni od strane napadača. On je ipak rekao da je Windows Defender kompetentan komad softvera, naglašavajući da third-party proizvođači bezbednosnog softvera ne prate njihove standarde bezbednosne prakse i na kraju ugroze korisnike i njihove podatke.

Bivši Mozilla inženjer je potom išao u detalje objašnjavajući kako pojedina third-party antivirus rešenja blokiraju nadogradnje Firefoxa kada pregledač implementira ASLR u pokušaju da ponude korisnicima poboljšanu bezbednost. Korisnici potom više ne dobijaju bezbednosne nadogradnje za pregledač, što je svakako loše.

Izvor: Softpedia