Softver‎ > ‎

Bil Gejts bio zaražen igricom Minesweeper, kao i ceo tadašnji Microsoft

posted Aug 20, 2015, 7:30 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 20, 2015, 7:31 AM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/d4f5a53e6cfd48c2de8c392ee579023d.jpg

Brus Rajan, nekadašnji product manager za Windows, je otkrio nekoliko zanimljivih detalja iz istorije ovog operativnog sistema, kao i same kompanije. Pola u šali, pola u zbilji, tvrdi da je najbolje testirani proizvod Microsofta zapravo igrica Minesweeper, koja dolazi sa ovim operativnim sistemom. Razlog? Cela kompanija je svojevremeno bila ovisnik o njoj. Prvi – Bil Gejts. Rajan je pričao o događaju kako je jednom prilikom „očistio“ minska polja za 6 sekundi, čime se pohvalio u mejlu adresiranom na celu kompaniju, da bi mu par minuta kasnije stigao odgovor Bila Gejtsa, koji je uspeo da obori taj rezultat za jednu sekundu.

Takođe, interesantna stvar jeste da je Bil Gejts zapravo deinstalirao Minesweeper sa svog ličnog računara kada je shvatio koliko vremena provodi za njim. No, to ga nije sprečavalo da igra, pošto je znao da se ušunja u prostorije kolega i igra Minesweeper na njihovim računarima. Jednom prilikom je Gejts pozvao Rajana da se uveri u rezultate na kompjuteru tadašnjeg predsednika Microsofta, Majkla Halmana, čiju je kancelariju i računar koristio da udovolji svojoj strasti za Minesweeper-om.

Kako bi doskočili Gejtsu, ljudi iz Rajanovog tima su implementirali jednostavnu skriptu koja bi automatski kliktala na jedan ćošak u odgovarajuće polje i odmah potom automatski počinjala novu igru, što je trajalo dok se ne bi pojavila konfiguracija koja bi zapravo bila takva da bi se tim potezom prešla igra. To je rezultovalo vremenom od samo jedne sekunde. Poslali su mejl Bilu Gejtsu, kako bi mu predočili da je postignut rezultat koji nikada neće moći da obori. Gejts je sve iznenadio duboko filozofskim odgovorom: „Ukoliko mašine mogu da obavljaju stvari brže od ljudi, kako da zadržimo svoje ljudsko dostojanstvo?“

Sve ovo se odvijalo sada već davne 1990. godine. Minesweeper su svi u kompaniji toliko voleli, da ga je Microsoft tim ugradio u operativni sistem Windows 3.1, koji se pojavio 1992. godine. U ranim danima interneta, organizovani su online turniri u Minesweeperu. Brus Rajan je otkrio i da su naknadno ugradili malo varanje u Minesweeper – postoji skripta koja sprečava da „nagazite na minu“ već prvim klikom. To je objašnjeno željom za izbegavanjem frustracije do koje dolazi kada se već na prvom koraku naleti na minu.

Izvor: benchmark.rs