Softver‎ > ‎

Android 8.0 Oreo zvanično predstavljen

posted Aug 22, 2017, 1:30 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 22, 2017, 1:30 AM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/android2_9.jpg
Kao što je i najavljeno, Google je konačno zvanično predstavio svoju najnoviju verziju Android operativnog sistema. Poznat pod nazivom "O" tokom poslednjih nekoliko meseci, operativni sistem sada ima i zvanično ime - Android 8.0 Oreo.

Ovo ime se pominjalo kao najpopularnije rešenje, a predstavlja tek drugi komercijalni partnerski naziv nekog od Android sistema (za 4.4 KitKat Google je sklopio partnerstvo sa kompanijom Nestle). Ovoga puta u tim je uključen Mondelez.

Android 8.0 Oreo kod će prvo biti dostupan Google inženjerima u okviru Android Open Source Projecta, dok su softverska ažuriranja za podržane Nexus i Pixel uređaje najavljena za "uskoro". Naravno, finalni build za ove uređaje će biti deo i Android Beta Programa.
Google je istakao da do kraja godine možemo očekivati uređaje kompanija Essential, General Mobile, HMD Global, Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp i Sony, koje će predstaviti nove ili nadograđene uređaje sa Android Oreo softverom.

Kada su karakteristike i funkcije u pitanju, Android 8.0 Oreo donosi picture-in-picture podršku, tačke za obaveštenja, redizajnirane emotikone (preko 60 novih), ugrađeni Google Play Protect, limitirano korišćenje baterije za pozadinske aplikacije, brže učitavanje, autofil sistem i podršku za Android Instant Apps.

Izvor: GSMarena