Softver‎ > ‎

Američka vojska istražuje tajne Facebook grupe marinaca koji dele fotografije nagih koleginica

posted Mar 6, 2017, 7:04 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Mar 6, 2017, 7:04 AM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/2bcdc8a434b6ae26a7ab4f1b737526cb.jpg
Centar za istraživačko novinarstvo otkrio je da je Naval Criminal Investigative Service (NCIS) pokrenuo istragu o velikom skandalu koji potresa američku vojsku. Naime, na stotine marinaca koristilo je tajne Facebook grupe kako bi širili fotografije nagih koleginica. Izveštaj čiji je autor Tomas Brenan tvorac neprofitne organizacije The War Horse, otkrio je da fotografije žena koje služe u vojsci bivaju deljenje na tajnoj Facebook grupi nazvanoj Marines United, bilo da budu postavljene na nalog ili linkovane na Google Drive folder.

Grupa se sastoji od 30.000 članova od kojih su neki i komentarisali fotografije. Osnovana je 2015. godine a otvorena je za muške članove elitnih jedinica US Marine Corps, Navy Corpsmen i British Royal Marines. Prema opisu penzionisanog marinca, grupa ima istoriju objave ovakve vrste sadržaja, a ogromna većina objava su fotografije devojaka bez njihove dozvole, osvetnička pornografija, priče o silovanju i rasistički komentari.

Brenanov izveštaj ističe da su fotografije i linkovi privukli 2500 komentara, od kojih neki traže da se postavlja još fotografija. Navodi se da je najmanje jedan marinac otpušen iz službe zbog ovoga, a da se na stotine njih nalazi pod istragom. Pojedini od naloga na društvenim mrežama i Google Drive folderi su izbrisani.

Izvor: TheVerge