Softver

OFIX

Instagram aplikacija se sada može pokrenuti iz samog Facebooka

posted Sep 21, 2017, 4:05 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Sep 21, 2017, 4:05 AM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/df1180f4983803c86132044c10eb2b9a.jpg
Facebook je vlasnik Instagrama, najpopularnije mreže za deljenje fotografija. Gigant je sada svojim korisnicima, kojih je preko milijardu, omogućio pristup njihovim Instagram nalozima direktno iz Facebook aplikacije.

Facebook donosi novi dodatak u glavni meni za navigaciju u svojoj mobilnoj aplikaciji, koja uključuje i link ka korisnikovom Instagram nalogu. Link će biti pozicioniran ispod linka ka korisnikovom ličnom progilu na Facebook stranici.

Kada se klikne na link, lansiraće se Instagram aplikacija na korisnikovom telefonu, a prikazaće se glavni feed unutar aplikacije. Treba napomenuti das akcija nije recipročna, te da ne postoji link u Instagram aplikaciji, koji će korisnika vratiti u njihovu Facebook aplikaciju.

Izvor: Ubergizmo

Windows 10 Fall Creators Update će poboljšati podešavanja sigurnosti

posted Sep 15, 2017, 11:07 PM by Nenad Cvetkovic   [ updated Sep 15, 2017, 11:08 PM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/c7fb5df4d39b672f6fdbfb9e4b32ffbc.jpg
Windows 10 Fall Creators Update će sa sobom doneti neka od podešavanja privatnosti za Windows 10, tako što će ažuriranje promeniti dozvole za eksterne (third party) aplikacije.

Na primer, podešavanjima za kameru i mikrofon trenutno se daje podrazumevani pristup od strane eksternih aplikacija. Sa Windows 10 Fall Creators Update-om to više neće biti slučaj. Microsoft se prebacuje na model bliži mobilnim platformama, gde je aplikacijama potrebna specifična dozvola za korišćenje osetljivog hardvera.

Microsoft će takođe olakšati pregled načina na koji se informacije o privatnosti prikupljaju, uz Fall Update.

Kada su Windows Enterprise korisnici u pitanju, Microsoft limitira količinu informacija koje se prikupljaju uz novi Windows Analytic servis. Servis će koristiti administratori, kako bi se pratilo potencijalno rušenje sistema, spremnost za ažuriranje i druge informacije.

Izvor: Guru3D

Facebook testira Instant Videos funkciju na Androidu

posted Sep 13, 2017, 5:35 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Sep 13, 2017, 5:35 AM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/facebook2_8.jpg
Facebook je počeo sa testiranjem funkcije, koja bi mogla olakšati pregled videa u pokretu. Prema navodima, društvena mreža je manjem broju Android korisnika omogućila pristup eksperimentalnoj funkciji pod nazivom "Instant Videos".

Servis funkcioniše tako što se video fajlovi pre-loaduju kada je korisnik konektovan na Wi-Fi, kako se ne bi trošili podaci kada ste u prevozu ili na mestima na kojima nema internet konekcije.

Eksperimentalna funkcija je sigurno deo Facebookovih većih planova, koji su u vezi sa video sadržajem. Uz Instant Videos, Facebook će imati veću šansu da proširi svoju globalnu publiku. Funkcija deluje kao veoma korisna za one koji žive u zemljama u razvoju i gde je mobilni internet spor ili ne postoji.Izvor: Engadget

WhatsApp dodao picture-in-picture podršku za video pozive

posted Sep 10, 2017, 3:12 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Sep 10, 2017, 3:13 AM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/c94674fa6fae25cff484a4983bcccd30.jpg
WhatsApp je ažurirao stabilnu verziju svoje aplikacije sa nekoliko novih funkcija, koje je pre izvensog vremena implementirao u beta verziju servisa. Korisnici sada mogu da uživaju u picture-in-picture (PiP) video pozivima i da imaju Status poruke koje se sastoje samo od teksta.

PiP ili picture-in-picture mod je funkcija koja stiže uz Android Oreo i omogućava da video elementi nastavljaju da se reprodukuju u malom prozoru čak i kada je glavna aplikacija minimizovana.
https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/whatsapp2_3.jpg

WhatsApp je iskoristio prednosti ove funkcije omogućavajući korisnicima da minimizuju video poziv u mali prozor, ukoliko se glavna aplikacija napusti i korisnik otvori neku drugu aplikaciju na telefonu.

PiP funkcija za WhatsApp je dostupna samo na Android uređajima sa Oreo verzijom platforme.

Izvor: GSMArena
Instagram omogućava albume u panoramskom i portret modu

posted Aug 31, 2017, 3:32 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 31, 2017, 3:33 AM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/50c5a9b3b073fdb31721f603bfd0531b.jpg
Instagram je poboljšao svoj servis za foto albume, nudeći korisnicima da albume objavljuju sa panoramskim i portret snimcima. Ova funkcija je dostupna još od februara, ali je bila ograničena samo na kvadratni format fotografija, koji je bio dominantan u ranijim danima Instagrama. Servis je sa ekskluzivnom podrškom za kvadratne fotografije završio pre nekoliko godina.

Kada korisnik odluči da koristi alternativni format, funkcije albuma traže da se format primeni na sve korsnikove fotografije, tako da još uvek nije moguće primeniti više formata u jednom albumu. Za sve albume i dalje važi isti limit od 10 fotografija.

Izvor: NextPowerUp

Gotovo 200.000 Apple aplikacija neće raditi uz iOS 11

posted Aug 29, 2017, 12:30 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 29, 2017, 12:31 AM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/527f9097d5081b54c7234af304a1fe1d.jpg
Već mesecima se zna da Apple više neće podržavati 32-bitne aplikacije kada zvanično stigne iOS 11, koji se očekuje za nekoliko nedelja. Od januara, korisnici su počeli da dobijaju poruke upotzorenja da 32-bitne aplikacije više neće raditi, a brojni developeri već rade na 64-bitnim verzijama svojih aplikacija.

Neke apliakcije su već objavljene, ali prema najnovijim informacijama veliki broj aplikacija je i dalje dostupan samo u 32-bitnoj verziji iOS-a. Tačnije 187.000 od oko 2,4 miliona aplikacija u App Store-u će prestati da radi kada se pojavio iOS 11, a najveći broj njih su igre.

S obzirom na to da će iOS 11 podržavati samo 64-bitne iPhone i iPad modele, aplikacije od 32 bita će i dalje biti dostupne za 32-bitne iPhone uređaje.

Izvor: NextPowerUp

Android 8.0 Oreo ažuriranje već pristiže na pojedine uređaje

posted Aug 23, 2017, 1:13 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 23, 2017, 1:14 AM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/505f0f3ee72a7b7fbcd59317ab5c2d6f.jpg
Nedugo nakon objave Android 8.0 Oreo verzije operativnog sistema, Google je počeo da donosi ažuriranje i na određene uređaje. Specifično, uređaji koji su deo Android beta programa trenutno dobijaju novi operativni sistem.

Uređaji koji koriste i najnoviji Developer Preview takođe dobijaju ažuriranje. Treba napomenuti da je bilo izveštaja ao problemima sa instaliranjem na Pixel uređajima sa Developer Preview 4 verzijom, ali je Google brzo ispravio ovaj problem.

Android 8.0 Oreo donosi picture-in-picture podršku, tačke za obaveštenja, redizajnirane i nove emotikone, ugrađeni Google Play Protect, limitirano korišćenje baterije za pozadinske aplikacije, brže učitavanje, autofil sistem i podršku za Android Instant Apps.

Izvor: GSMArena

Samsung Bixby opcija glasovnog upravljanja dostupna i u Srbiji

posted Aug 22, 2017, 5:46 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 22, 2017, 5:46 AM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/4c07130303a65db64cfbc32fb60af2b6.jpg
Kompanija Samsung Electronics najavila je da je opcija za glasovno upravljanje Bixby, nakon Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, dostupna u više od 200 zemalja i teritorija širom sveta, uključujući i Srbiju. Uz ovaj inteligentni interfejs, milioni potrošača moći će da iskoriste pametniji način interakcije sa svojim telefonima i da svoje zadatke obave brže i lakše.

Trenutno dostupan na američkom engleskom i korejskom jeziku, Bixby donosi unapređenu produktivnost pametnih telefona i bolju personalizaciju kroz interfejs sa brzim komandama - Quick Commands. Ova opcija omogućava korisniku da lako kreira sopstvenu glasovnu komandu i da je koristi umesto jedne sekvence ili većeg broja komandi. Na primer, može kreirati komandu “laku noć” koja je prečica za “uključi program rada bez ometanja, podesi alarm za 6 ujutru i uključi filter za plavu svetlost”.

Bixby takođe razume način na koji korisnik zapravo govori, postavlja pitanja i zahteve. Na primer, ako potrošač snimi fotografiju i onda kaže Bixby “pošalji mami sliku koju sam upravo snimio”, Bixby razume komande koje podrazumevaju korišćenje više aplikacija i znaće na koju se sliku misli, te će je poslati traženoj osobi putem poruke. Ovo razumevanje prirodnog ljudskog jezika olakšava interakciju sa telefonom i čini je intuitivnijom. Svojom tehnologijom dubokog učenja na bazi iteracija, Bixby će s vremenom sve bolje razumeti i upoznavati lične preferencije korisnika i načine govora.

Bixby je jedinstven po tome što je to inteligentni interfejs, a ne samostalna aplikacija. Kada aplikacija postane sposobna da komunicira sa Bixbyjem, Bixby će podržati skoro svaki zadatak koji ta aplikacija može da izvede i to na osnovu glasovnih komandi, komandi dodirom ili tekstualnih komandi. Bixbyjeva duboka integracija takođe je ugrađena u podešavanja pametnog telefona, tako da opcije telefona mogu biti izmenjene, na primer, da se podesi vreme za gašenje ekrana kada je telefon neaktivan ili prikazivanje svih notifikacija, a da pritom korisnik ne prekine to što trenutno radi.

Razumevanje prirodnog ljudskog jezika omogućava Bixbyju da kontinuirano unapređuje svoje sposobnosti za interpretaciju regionalnih dijalekata. Međutim, kako Bixby brže uči komande koje se češće koriste, biće mu potrebno više vremena da u potpunosti razume regionalne dijalekte koji se ređe koriste.

Bixby je trenutno dostupan na odabranim uređajima, uključujući Galaxy S8 i S8+.

Izvor: Samsung

Android 8.0 Oreo zvanično predstavljen

posted Aug 22, 2017, 1:30 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 22, 2017, 1:30 AM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/android2_9.jpg
Kao što je i najavljeno, Google je konačno zvanično predstavio svoju najnoviju verziju Android operativnog sistema. Poznat pod nazivom "O" tokom poslednjih nekoliko meseci, operativni sistem sada ima i zvanično ime - Android 8.0 Oreo.

Ovo ime se pominjalo kao najpopularnije rešenje, a predstavlja tek drugi komercijalni partnerski naziv nekog od Android sistema (za 4.4 KitKat Google je sklopio partnerstvo sa kompanijom Nestle). Ovoga puta u tim je uključen Mondelez.

Android 8.0 Oreo kod će prvo biti dostupan Google inženjerima u okviru Android Open Source Projecta, dok su softverska ažuriranja za podržane Nexus i Pixel uređaje najavljena za "uskoro". Naravno, finalni build za ove uređaje će biti deo i Android Beta Programa.
Google je istakao da do kraja godine možemo očekivati uređaje kompanija Essential, General Mobile, HMD Global, Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp i Sony, koje će predstaviti nove ili nadograđene uređaje sa Android Oreo softverom.

Kada su karakteristike i funkcije u pitanju, Android 8.0 Oreo donosi picture-in-picture podršku, tačke za obaveštenja, redizajnirane emotikone (preko 60 novih), ugrađeni Google Play Protect, limitirano korišćenje baterije za pozadinske aplikacije, brže učitavanje, autofil sistem i podršku za Android Instant Apps.

Izvor: GSMarena

Google donosi automatski video preview na mobilni Search

posted Aug 20, 2017, 8:49 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Aug 20, 2017, 8:49 AM ]

https://sites.google.com/site/nenadc1/softver-2/_draft_post/3728044feed76c6ab941effa8a8ee9a4.jpg
Najveći broj korisnika ne voli video klipove koji se automatski pokreću, mada oni mogu biti korisni u određenim situacijama. Prošlog meseca, Google je počeo da testira autoplaying video klipove za određene pretrage (trejleri za filmove). Sada kompanija donosi video preview opciju na mobilni Search.

Google Search već prikazuje karusel odgovarajućih video klipova za određene pretrage. Sada će ovi klipovi reprodukovati kratak sadržaj, umesto statičkog thumbnaila. Google je vodio računa i o potencijalnim problemima sa trošenjem podataka kod ovih autoplaying klipova, pa će video nuditi automatski preview samo kada je dostupna Wi-Fi konekcija. Kompanija nije istakla da li će video preview imati i zvuk.

Nova funkcija će u narednim nedeljama stići na Google Search aplikaciju na Androidu i Chrome za Android.

Izvor: AndroidPolice

1-10 of 104