Multimedija‎ > ‎

ASUS Chromebit najzad dostupan po ceni od 85 dolara

posted Nov 21, 2015, 12:07 PM by Nenad Cvetkovic   [ updated Nov 21, 2015, 12:08 PM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/multimedija/_draft_post/08ef9d533cecff45e83d91ae48e9d0af.jpg

Deluje kao da je večnost prošla od trenutka kada su, pre mnogo meseci, Google i ASUS najavili Chromebit. Dobra vest za one koji su toliko čekali jeste da je uređaj najzad postao dostupan, po ceni od 85 dolara. Slično kao i “stariji brat” Chromecast, novi Chromebit prati model “PC računar na USB stiku”. ASUS-ov uređaj se ističe po tome što donosi Chrome OS. Sve što je potrebno jeste da korisnik ubaci stik u TV ili monitor opremljen HDMI portom i to će mu doneti potpuno funkcionalan Chromebook kompjuter.

Google ističe da je Chromebit izuzetno pristupačan i jednostavan način da korisnici pretvore svoje televizore ili monitore u “bezbedne PC računare koje je lako održavati i kojima je veoma lako upravljati”. Iako se ne radi o hardverski naročito snažnom uređaju, ovakva naprava je sasvim u stanju da isporuči solidno iskustvo u surfovanju internetom, korišćenju web aplikacija, igranju igara sa Chrome Web Store servisa.

Kada su specifikacije u pitanju, Chromebit pokreće Rockchip 3288 quadcore procesor. Ima 2 GB RAM memorije, 16 GB skladišnog prostora, kao i podršku za WiFi i Bluetooth 4.0. Prisutan je i jedan USB 2.0 port na koji se mogu povezati periferije. Naravno, budući da je podržan Bluetooth, za očekivati je da će većina korisnika upravo na taj način povezivati periferije sa ovim  računarom, jer je daleko udobnije i ne zahteva zauzimanje dragocenog USB porta. Istovremeno, sa cenom od 85 dolara, Chromebit se promoviše kao jedan od najpristupačnijih računara.

Izvor: Slashgear