Mobilni‎ > ‎

Nokia i Orange zajedno razvijaju 5G mreže

posted Jan 31, 2017, 8:12 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Jan 31, 2017, 8:13 AM ]
Nokia i Orange su sklopili partnerstvo u razvoju budućih 5G mreža. Ključni elementi uključuju "Ultra Broadband" i Internet of Things podršku. Nokijin infografik za 5G opisuje detalje 5G mreže, koja će uključivati mnogo više od mobilnih telefona.

Sve, od pametne odeće do naplate putarine će biti obavljano preko 5G mreže. Očekuje se da će ovaj pristup značajno povećati broj korisnika mobilne mreže. Ovo će biti ostvareno putem "Dynamic Network Slicing-a", što omogućava provajderima da konfigurišu svoje mreže na broje načine i za brojne potrebe, a sve pokrećući ih simultano na istoj opremi.

Takođe, tu su i aplikacije sa velikim protokom, poput 8K videa i VR gejminga. Nokia i Orange projekat u planu ima "masivan MIMO" i nove frekvencije bandova, koji će se nadograditi na postojeće 4.5G i buduće 4.9G mreže, koje već obećavaju brzine od jednog gigabita po sekundi.

Nokia ističe da već postoji 90 provajdera koji su primenili 4.5G, a ove godine stiže 4.5G Pro i nudiće "deset puta veće brzine u odnosu na inicijelne 4G mreže", uz jasnu putanju nadogradnje na 4.9G,a potom i na 5G.

Izvor: GSMArena