Mobilni‎ > ‎

Javno objavljena alatka koju je FBI koristio za krekovanje iPhone telefona

posted Feb 4, 2017, 12:20 PM by Nenad Cvetkovic   [ updated Feb 4, 2017, 12:20 PM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/mobilni-2/_draft_post/e8db67fff6c803b9f07b15f700c5bd2e.jpg
Prošle godine je zahvaljujući kompaniji Cellebrite razvijen set alatki za FBI koji im je pomogao da probiju enkriptovani iPhone telefon. Sve to se desilo nakon što je Apple odbio da pomogne FBI da prodru u njihov uređaj, jer nisu želeli da pomognu na taj način. Postojala je zabrinutost oko toga da bi to moglo da predstavljala opasan presedan, ali su vlasti tako nešto odbacile.

Nažalost, strahovi brojnih korisnika su se pokazali opravdanim jer je haker objavio informacije koje se odnose na alatke za krekovanje koja je originalno bila kreirana samo za FBI. Hakeri su do koda došli prošlog meseca kada su hakovani serveri kompanije Cellebrite, pa je i kod koji je kreirao tu alatku ukraden.

Haker koji je navodno ukrao tu alatku govorio je anonimno za Motherboard i poručio da je važno da se demonstrira da ukoliko se kreiraju takve alatke, one će biti i korišćene. Cellebrite ipak tvrdi da fajlovi koji su ukradeni nisu izvorni kod, pa bi dobre vesti mogle da budu da prava alatka možda ipak nije objavljena.

Izvor: Ubergizmo