Mobilni‎ > ‎

Huawei prestigao Apple i po prvi put je na drugom mestu po globalnoj prodaji

posted Sep 10, 2017, 3:18 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Sep 10, 2017, 3:20 AM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/mobilni-2/_draft_post/25a55e243a5e21ef23d5f35355b19c9d.jpg
Sedam godina nakon što je ušao u tržišnu trku na polju smartfona, Huawei sada prodaje više telefona širom sveta nego Apple. Prema najnovijem istraživanju Counterpoint Researcha, veliku dominaciju, koju su godinama imali Samsung i Apple na polju prodaje telefona, prekinula je kineska kompanija Huawei, koja sada drži poziciju drugog najvećeg proizvođača telefona.

Counterpoint Research ističe da je prema rezultatima iz juna i jula, Huawei minimalno prestigao Apple. Sugeriše se da je ovo trenutna situacija, jer će se stvari najverovatnije promeniti nakon iPhone 8 objave koja se očekuje naredne nedelje. Huawei će takođe objaviti nekoliko telefona do kraja godine, ali će isčekivanje i ushićenje koje vlada za novim iPhone modelima prevagnuti na stranu kompanije Apple.

Objašnjavajući ključni kompetitivni razvoj, Counterpoint Research istraživači ističu da je ovo svakako značajno dostignuće za Huawei, koji predstavlja najveći kineski brend sa rastućim globalnim prisustvom. Postignuti rezultati kompanije Huawei se posebno pripisuju konstantnim investicijama u istraživanje i razvoj, zajedno sa agresivnim marketingom i proširenjem kanala prodaje.
https://sites.google.com/site/nenadc1/mobilni-2/_draft_post/huawei2_61.jpg

Ističe se da slabije prisustvo na tržištima Južne Azije, Indije i Severne Amerike limitira potencijale kompanije Huawei, kako bi se kompanija zadržala na drugom mestu iza Samsunga. "Huawei je previše zavisan od domaćeg tržišta Kine, gde uživa vodeću poziciju, kao i od tržišta Evrope, Latinske Amerike i Srednjeg Istoka", ističe Peter Richardson, direktor Counterpoint Researcha. Kada se ova situacija bude promenila, Huawei može da razmišlja i o jačem i konstantnijem pritisku na dva vodeća proizvođača na smartfon tržištu.

Izvor: Counterpoint Research