Mobilni‎ > ‎

Fleksibilne flash memorije stižu kako bi utrle put savitljivim telefonima

posted Apr 10, 2017, 9:54 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Apr 10, 2017, 9:54 AM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/mobilni-2/_draft_post/4238fa899ebcd8d0c990a6b5a12c9e33.jpg
Savitljivi telefoni su trenutno nešto o čemu se mnogo priča, ali i dalje nemamo nijednu zvaničnu najavu. Kako bi takav telefon uopšte bio moguć, i komponente će morati da budu savitljive. Naučnici sa Univerziteta u Eksiteru otkrili su novi sistem skladištenja koji bi mogao da zameni trenutne Flash memorije.

Hibridna komponenta je samo 50 nanometara dugačka i 8 nanometara debljine, a radi se o grafenu koji je tanji sloj ugljenika. Postavlja se pitanje koliko tanak? To je najtanje jedinjenje poznato čoveku, a ujedno je to i najlakši materijal poznat čoveku. Kao najbolji provodnik elektriciteta to je savršen materijal za upotrebu u eletronskim uređajima među koje uključujemo i smartfon.

Jedini problem bi mogao da bude kompleksan proces kreiranja materijala. Međutim, kompanije kao što je Samsung već daju veliki novac na istraživanje koje će pomoći da grafen postane glavna komponente u uređajima kao što su pametni telefoni. Dok je ranije bilo govora da bismo već ove godine mogli da vidimo Samsungov savitljivi telefon, čini se da Samsung X neće stići pre 2019. godine.

Izvor: Phonearena