Mobilni‎ > ‎

Bezbednosna kompanija tvrdi da iPhone šalje Apple-u istoriju poziva

posted Nov 19, 2016, 1:53 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Nov 19, 2016, 1:55 AM ]
Digitalna forenzička kompanija Elcomsoft sa sedištem u Rusiji tvrdi da iPhone tajno šalje istoriju poziva Apple-ovim servisima. U njihovom izveštaju se poručuje da se ti podaci šalju automatski ukoliko je iCloud omogućen automatski. Podaci se otpremaju u većini slučajeva bez obaveštavanja korisnika o tome, ili čak bez davanja bilo kakve vrste izbora.

Podaci za koje se tvrdi da se otpremaju na Apple-ove servise sadrže listu svih upućenih i primljenih poziva na iPhone telefonu. Lista uključuje podatke, vreme, trajanje poziva, pa čak i kompletne brojeve telefona. Takođe su uključeni i propušteni pozivi u spisak koji se šalje Apple-u.

Elcomsoft CEO Vladimir Katalov kaže da korisnici trebaju da imaju iCloud uključen i svi ovi podaci će automatski biti otpremljeni na Apple servise. Apple zadržava ove podatke na svojim serverima do četiri meseca, a Elcomsoft poručuje da Apple navodno čuva logove i za FaceTime glasovne i video pozive. Apple je potvrdio da se pozivi sinhronizuju sa iCloud-om ali da se to čini nenamerno.

Izvor: Ubergizmo