Hardver‎ > ‎

Računari postaju skuplji uz sve manji broj kupaca

posted Feb 20, 2017, 9:08 AM by Nenad Cvetkovic   [ updated Feb 20, 2017, 9:09 AM ]
https://sites.google.com/site/nenadc1/hardver-2/_draft_post/7a87f035a974b5b68adbe77beeea24e5.jpg
Iako zvuči čudno, tradicionalni PC postaje skuplji komad tehnologije iako broj kupaca opada sa svakim narednim tromesečjem. Lenovo, koji je jedan od najvećih proizvođača na svetu, poručio je nedavno da očekuje povećanje cena u 2017. godini, navodeći nedostatak komponenti kao jedan od razloga. Đanfranko Lanci COO kompanije Lenovo objasnio je tokom nedavne konferencije da proizvođači računara trenutno pokušavaju da se nose sa nedostatkom važnih delova kao što su memorije, baterije i displeji, a to dovodi do većih cena svih računara.

Ovo se odnosi na sve računare bez obzira na formu, uključujući ovde desktop računare, laptopove i 2 u 1 računare. Po svemu sudeći još jedan od razloga za povećanje cena je sve manji broj kupaca.

Nije tajna da su proizvođači računara doživeli pad prodaje prethodnih godina, a isti trend će verovatno biti održan i narednih tromesečja, pa kako treba da se nose sa slabom potražnjom, većina proizvođača povećava cenu kako bi održali marže. Najnoviji izveštaj IDC-a otkriva da je prodaja računara u četvrtom tromesečju bila u padu za 1,5 odsto.

Izvor: Softpedia