BENCHMARK TEST: TESLA TABLET L8

https://sites.google.com/site/nenadc1/benchmark-test-tesla-tablet-l8/tesla_tablet_l8_1_s.jpg

Jedan od dva nova Tesla tableta koja ćemo vam predstaviti na Benchmark sajtu nosi oznaku L8. Ovom prilikom se bavimo uređajem koji poseduje Android 6.0 Marshmallow operativni sistem, ekran dijagonale 8 inča i MediaTek Quad core procesor, i kao takav može biti veoma zanimljiv širokom krugu kupaca, posebno kada u računicu ubacimo izuzetno povoljnu cenu...

Tesla Tablet L8

Dragoljub Radovanović


Od trenutka kada je nastao Tesla brend pre nešto više od dve godine, pa do današnjeg dana, Comtrade je na tržište plasirao veliki broj uređaja - telefona, televizora, kao i tipa uređaja sa kojim je cela priča započeta - tableta. Najnoviji dodatak Tesla porodici jeste Tesla Tablet L8 model koji po navodima kompanije ima ambiciju da korisnicima ponudi "Dobru priču od 8 inča". Benchmark se pozabavio ovim modelom kako bi svojim čitaocima pružio nešto više detalja i bolji uvid u priču koja stoji iza tableta L8. Krenimo od osnovnih stvari.

benchmark test tesla tablet l8


Dizajn

Tesla Tablet L8 stiže u pakovanju koje je karakteristično za ovaj brend, kutija u stilu knjige sa koricom koju drži magnet. Kombinacije boja kutije se menjanju sa svakom iteracijom Tesla tableta, za L8 je tu miks naranžaste i bele boje. Sadržina podrazumeva 5V 2A punjač, microUSB kabl i korisničko uputstvo.

https://sites.google.com/site/nenadc1/benchmark-test-tesla-tablet-l8/tesla_tablet_l8_2_s.png

Izgled tableta je jednostavan, njegovi ćoškovi imaju veće zaobljenje, a ivice oko ekrana nisu previše široke, što znači da zadržava solidne sveukupne dimenzije. Prednja strana je u beloj varijanti, dok je poleđina srebrna. Takođe, kvalitet izrade je na solidnom nivou, a utisak poboljšava prisustvo metalne ploće na poleđini.

Hardver

U pitanju je tablet iz niže cenovne kategorije, tako da što se tiče komponenti nema nekih preteranih iznenađenja. Tesla Tablet L8 pokreće MediaTek 8163 čipset, koji podrazumeva Quad Core Cortex A53 procesor na 1.3GHz i Mali-T720 MP2 grafiku.

Količina radne memorije nije baš tako sjajna, u pitanju je 1GB RAM-a, što neće biti idealna količina za potpuno neometano Android iskustvo. Skladišna memorija iznosi 16GB, a kao i obično, moguće je proširenje skladišta microSD karticom. Kapacitet baterije Tesla L8 modela je 4000mAh.

SPECIFIKACIJE
 • PROIZVOĐAČ TESLA 
 • MODEL TABLET L8 
 • VERZIJA OS ANDROID 6.0 MARSHMALLOW 
 • TIP EKRANA IPS KAPACITIVNI TOUCHSCREEN 
 • OPERATIVNI SISTEM ANDROID 
 • DIJAGONALA EKRANA 8.0 " 
 • REZOLUCIJA EKRANA 1280 X 800 
 • GUSTINA EKRANA 188 PPI 
 • KAMERA 5 MP 
 • PREDNJA KAMERA 2 MP 
 • BLIC NE 
 • WIFI WI-FI 802.11 B/G/N 
 • BLUETOOTH DA, V4.0 
 • GPS DA 
 • USB MICRO-USB 2.0 
 • MEMORIJSKI SLOT MICROSD 
 • SKLADIŠNA MEMORIJA 16 GB 
 • CPU CORTEX A53 1.3GHZ 
 • RAM 1 GB 
 • GPU MALI-T720 MP2 
 • CHIPSET MEDIATEK MT8163 
 • DIMENZIJE 207 X 122 X 10 MM 
 • MASA 350 G 
 • BATERIJA 4000 MAH 

Softver

Tesla Tablet L8 dolazi sa Android 6.0 Marshmallow verzijom, što znači da je sa softverske strane relativno svež, obzirom da je to verzija odmah iza najnovije Nougat 7.0. Interesantna stvar jeste korisnički interfejs koji se vrlo malo razlikuje od čistog Stock interfejsa, a uz sve to prisutan je minimalan broj aplikacija, tako da korisnik dobija čist i nenatrpan sistem.

Utisci

Tablet je čvrst u ruci, nema znakova loših spojeva ili nekih drugih defekata u izradi. Osobe sa većom šakom neće imati problema da ga obuhvate, dok će ostatak korisnika morati da ga drže u predelu donjeg ćoška - ipak je ovo tablet od 8 inča.

Kad već spominjemo njegovu dijagonalu ekrana od 8 inča, dodaćemo i još nekoliko informacija vezanih za ekran i njegov prikaz. Pre svega, ovde je reč o IPS panelu, ne baš ekranu koji ide u skuplje tableta, ali svejedno je IPS. Rezolucija ekrana je 1280x800 tačaka, što znači da je prateća oštrina na 8 inča 188 tačaka piksela po inču. Maksimalna svetlina ekrana koju smo izmerili kolorimetrom je 304 cd/m2, temperatura prikaza je 13076K pružajući hladnu notu bojama, dok je prosečna vrednost tačnosti boja 11.48 DeltaE. Gamma je dobra s obzirom na 2.24 vrednost.

Tesla L8 poseduje četvorojezgarni procesor na 1.3GHz, što će zadovoljiti manje zahtevne korisnike jer za nezahtevne operacije funkcioniše sasvim solidno. Prepreka pokretanju zahtevnijih aplikacija može biti prisustvo 1GB RAM-a, a uz to ne treba očekivati i neki preozbiljan nivo multitasking operacija. Za svakodnevne operacije čipset MediaTek 8163 donosi solidno iskustvo, a cifra koju Tesla Tablet L8 postiže u Antutu benchmark testu je 24891 poena.

Fotografisati tabletom dijagonale 8 inča neće biti tako česta praksa, ali ukoliko vam je baš potrebno da napravite fotografiju istim, na raspolaganju je zadnja kamera rezolucije 5MP, u čiji se kvalitet možete uveriti u fotografiji ispod.
Za kraj nam ostaju detalji oko baterije Tesla L8 tableta, čiji je kapacitet 4000 mAh. Kako bismo proverili autonomiju, svetlinu ekrana postavljamo na 250 cd/m2, što je oko 86% na brigthness slajderu. Indikator preostalog kapaciteta na našem primerku je funkcinisao pomalo nepravilno, tačnije "glavio" se na određenim procentima, ali svejedno, uspeli smo da prođemo kroz jedan ceo ciklus pražnjenja i dobili rezultat od 4 sata i 20 minuta uključenosti ekrana.

Zaključak

Comtrade nastavlja sa ponudom tableta na kakvu smo navikli u prošlosti sa prethodnim modelima, tako da nema preteranih iznenađenja sa modelom L8. U pitanju je tablet sa korektnom izradom, privlačnom dijagonalom od 8 inča, Marshmallow Androidom sa čistim interfejsom i solidnim performansama. U nedostatke možemo ubrojati 1GB radne memorije i pomalo hladan prikaz ekrana. U krajnjem slučaju kupac je taj koji odlučuje o tome da li je ovaj tablet podoban za njegove potrebe, da li je ovaj model dovoljan za njegov način korišćenja i da li je L8 "Dobra priča od 8 inča" kako Comtrade navodi na Tesla sajtu.

Prednosti


- 8 inča donosi dobar odnos odnos između prenosivosti i radne površine ekrana
- Pristojna izrada sa metalnom pločom na poleđini
- Čist Android Marshmallow 6.0 interfejs

Mane

- Hladniji prikaz ekrana
- 1GB RAM-a

Izvor: Bechmarrk.rs