Benchmark.rs TEST: Honor 8


Honor 8

Miroslav Nikolić

Desi se ponekad, mada vrlo retko, da nas i u današnje vreme neki model smartfona zatekne svojom pojavom, do te mere da nam neretko otme trenutak, čisto ga posvetivši upravo njemu iako nam to nije neophodno. Upravo zato smo posebno srećni što je baš ovaj put na našem testu upravo takav jedan telefon - Honor 8.

Iako je u poslednje vreme plasirao mnogo modela na tržište, u raznim kategorijama, Huawei se ne umara i ne staje. Pritom, ono što povezuje telefone ovog proizvođača u praktično svim cenovnim klasama je kvalitet izrade, po kom se uvek svrstavaju u sam vrh klase. Ova pojava zahvata i Huawei podbrend Honor, stavljajući time do znanja kupcima da se ne radi o nekom budžetskom brendu, nego prosto o alternativi. Sudeći po prodajnim rezultatima, dovoljno je prostora na tržištu da se i ovaj potez pokaže uspešnim, a što finija segmentacija tržišne ponude Huawei-a opravdanom.

Uz to, iako, kako već pomenusmo, visok kvalitet izrade krasi praktično svaki Huawei-ev model, pojedini se istaknu i fenomenalnim dizajnom, i samim tim visokim nivoom dopadljivosti. Naravno, ovi kvaliteti uvek su poželjni, ali nisu i dovoljni. Ukoliko telefon razočara na ostalim bitnim poljima, interesantna spoljašnjost neće biti dovoljna za njegov uspeh. Da li je Honor 8 samo nesvakidašnje lep, ili su i ostali poželjni kvaliteti tu...?Dizajn

Po mnogim kriterijumima, Honor 8 je "dvojnik" P9 modela, o čemu će kasnije biti više reči. No, ono gde se najviše razlikuju, upravo su dizajn, materijali u izradi i izgled spoljašnjosti. Naime, kao i veći broj Huawei-evih "jačih" modela, P9 ima kućište od aluminijuma, dok Honor 8 karakterišu i prednja i zadnja strana od stakla. Obe strane su savršeno ravne, bez ikakvih ispupčenja i drugih "smetnji". Stražnja strana čak ima i ulegnuće na mestu gde se nalazi čitač otiska prsta. Uz to, obe staklene površine bukvalno su perfektno uklopljene sa metalnim ramom koji okružuje telefon. Na njemu se pritom nalazi i nekoliko dugmića, otvora za konektore, proreza za antene, i sve ovo inkorporirano je sa takvom preciznošću da prosto odiše kvalitetom, aludirajući na vidan pokušaj dosezanja perfekcije u izradi.Pritom, sumnjamo da je i na jednom telefonu koncept dve kamere uklopljen tako skladno kao na Honor 8 modelu. Ne radi se tu samo o činjenici da kamere ne štrče u odnosu na ravan telefona, nego je (opet) i estetski element zadovoljen, imajući u vidu da su i laserski autofokus i dualni LED blic uklopljeni u "okoliš" sasvim skladno, kao i čitač otiska prsta, smešten nešto niže.
Dve kamere, ovde bez posebno ostavljenog prostora za njihovo smeštanje (kako je na P9, i recimo na Nexus 6P modelima, oba od Huawei-a), nalaze se na ipak pomalo nezgodnom mestu, nedaleko od gornjeg levog ugla uređaja, te treba paziti da nisu zaklonjene prilikom slikanja. Autofokus senzor i dual-LED blic su, zajedno sa kamerama, postavljeni tako da taman dopiru do sredine telefona, tj. iznad FP senzora. Da se ne ponavljamo previše - sve je lepo, prijatno i funkcionalno uklopljeno, telefon odiše elegancijom, ali je i ergonomski optimalan, tako da ne možemo da nađemo nijedan razlog zašto se nekome ne bi svideo...

detaljnije Izvor: BENCHMARK