Aplle prestavio iPhone 6s i 6s Plus


Apple je danas zvanično predstavio novi iPhone model - iPhone 6S. Radi se o ažuriranoj verziji kompanijinog prošlogodišnjeg flagship telefona, sa identičnim dizajnom i novim funkcijama. Glavna novina jeste ekran osetljiv na pritisak, sa funkcijom koju Apple naziva 3D Touch. 3D Touch omogućava da se ekran telefona pritisne, kako bi se pozvali novi meniji, aktivirale prečice i omogućila generalna interakcija sa uređajem na nove načine. Ugrađen je i Apple Taptic Engine, kako bi se obezbedila povratna informacija za obavljene radnje.


Ugrađena 3D Touch funkcija je svakako glavna zvezda novog iPhone 6S modela, a Apple ističe da omogućava dva nova načina interakcije sa iPhone-om i naziva ih "peek" i "pop". Peek omogućava da se pritiskom na ikonice aplikacija pozivaju prečice direktno sa specifičnim funkcijama. Pritisak na Camera aplikaciju, na primer, nudi opciju direktnog kreiranja selfi fotografije. Pritisak na facebook aplikaciju daje opciju ažuriranja statusa, kreiranja fotografije, logovanja ili pretrage. Pop omogućava pregled fotografija i videa bez potrebe da zauzimaju ekran telefona; kada se pomerite iz ovog statusa, bićete upravo tamo gde ste bili pre nego što ste pokrenuli video ili otvorili fotografiju.


Iako zadržava isti dizajn kao prethodnik, 4.7-inčni iPhone 6S dolazi u novoj Rose Gold verziji (očigledno namenjenoj ženskoj populaciji). Telefon je takođe izrađen korišćenjem nekih novih materijala. Tu je aluminijum, dok je ekran prekriven novim staklom, pod nazivom Ion-X, koje koristi i Apple watch Sport pametni sat. Pored Rose Gold, tu su i srebrna, zlatna i siva verzija novog iPhone-a.

Kada su specifikacije u pitanju, Apple iPhone 6S ima 64-bitni Apple A9 procesor (uz M9 motion koprocesor). Apple nije izneo detalje, ali tvrdi da je čip za 70 odsto brži u CPU zadacima i za 90 odsto brži u GPU zadacima od A8 procesora.

Novi iPhone je dobio i novu iSight 12MP kameru. Ovo je prvi put da je Apple pojačao senzor kamere na poleđini, još od iPhone 4S modela iz 2011. godine. Apple ističe da kamera ima poboljšani autofokus i mogućnost snimanja 4K videa. Prednja kamera je takođe pretrpela izmenu, pa je tu sada 5MP FaceTime HD kamera. Apple iPhone 6S ima Touch ID druge generacije. LTE telefona je duplo brži i ima 23 banda, a Apple tvrdi i da je Wi-Fi telefona duplo brži.


Apple iPhone 6S će biti dostupan u tri verzije - model kapaciteta 16GB će koštati 199 dolara, model od 64GB će koštati 299 dolara i model od 128GB stiže sa cenom od 399 dolara. Telefoni će se na tržištu naći od  25. septembra.

Izvor: benchmark.rs